Oneigenlijke macht

Graag wil ik jullie als ouders ergens op attent maken. En dat is niet zomaar een onderwerp. Het gaat over macht. Je hebt als ouders het gezag over je kind.

Dit begint bij de geboorte van je kind en eindigt op het moment dat je kind 18 jaar geworden is. Dit is in de wet ook zodanig vastgelegd en geregeld. Ze noemen dit het ouderlijk gezag dat je over je minderjarige kind(eren) hebt. Wat hiermee aangegeven wordt, is dat kinderen niet zelfstandig beslissingen mogen nemen maar dat vader/moeder of stiefouder het gezag heeft om de beslissingen voor het kind te nemen. De rijksoverheid schrijft er het volgende over: ‘Als u gezag heeft over een kind, bent u verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind en heeft u vrijwel altijd een onderhoudsplicht. Ook bent u de wettelijke vertegenwoordiger en beheert u het geld en de spullen van het kind.

Dus gezag betekent dat je als ouder de macht over een andere persoon aanvaardt. Volgens de uitleg over gezag op Wikipedia zit er wel een verschil tussen gezag en macht want gezag is gelegitimeerd. Dat wil zeggen je hebt als ouder het recht om deze macht uit te oefenen door bijvoorbeeld het opleggen van sancties.

Als ik dan aan de rol die mijn ouders hebben gespeeld en die ik voor onze vijfjarige dochter spelen. Heeft dit in feite heel weinig met echte macht te maken (gehad).

Wat ik wel om mij heen zie gebeuren is dat er (stief)ouders zijn die de werkelijke bedoeling achter het gezag – deze vorm van macht – niet hebben begrepen. Deze vorm van gezag is een meer militaristische vorm van gezag en lijkt meer op het uitvoeren van macht waarbij de ouder de sergeant is en het kind de soldaat. Er is dus voor een kind in deze situatie niet veel speelruimte anders dan uitvoeren wat hem of haar verteld wordt. Nu zullen niet veel ouders zichzelf zo snel als sergeant willen bestempelen. Toch, als je werkelijk in de spiegel kijkt, kun je bepaalde momenten herinneren waarin je je als ouder militaristisch hebt opgesteld.

Wat zijn dan die militaristische momenten? Dat zijn in feite de momenten waarop jij als ouder uit je ouderlijk gezag gezet bent door je kind. Je kind heeft jou als ouder uitgedaagd om je grenzen te stellen. Herken je dat wel? Wat er gebeurt, is dat je kind jou helpt beter om te gaan met jouw zwakke plek. Je kind daagt je op dat moment uit om beter in je eigen vel, in je eigen kracht te gaan staan en je grenzen aan te geven. En je kind nodigt je uit om dit te doen en te leren. Als je zulke momenten in het juiste daglicht wilt plaatsen waarbij je niet zozeer je kind als lastig bestempelt, maar dit gevoel van ‘het is een lastig kind’ kunt omschakelen naar ‘wat wil mijn kind mij op dit moment leren’? dan krijg je een heel ander perspectief op het geheel.

Probeer het maar eens zo’n situatie voor je te halen waarin jij je ouderlijk gezag hebt ingezet door oneigenlijke macht te gebruiken (uit onmacht). Als je die situatie dan weer voor je hebt… realiseer je dan dat jouw kind jou op dat moment wil leren:  je grens aan te geven, voor jezelf op te komen. Dan mag je toch erg dankbaar zijn dat zij deze taak op zich willen nemen!

Lastige kinderen zijn grote liefdebrengers omdat ze anderen de mogelijkheid geven om in hun kracht te gaan staan vanuit respect voor zichzelf. Rosemarijn Roes

Deze kinderen zijn juist bij jou geboren om je te helpen, ze geven je een kans om te stoppen met het gebruik van macht en in contact te komen met een macht-loze laag in jezelf. Deze kinderen zijn juist zo lastig omdat zij jou willen helpen om op een meer liefdevolle wijze in contact te zijn met jezelf en anderen. Zij nodigen jou met hun lastige gedrag om te stoppen met het uitoefenen van oneigenlijke macht.

Op het moment dat jij als ouder in staat bent krachtig leiderschap te tonen uit liefde voor jezelf, zullen zij deze mantel weer af doen en komt de ware ‘IK’ van het kind naar boven. Deze zoals Rosemarijn Roes het noemt, versluierde laag valt af. Zie het als een rok van een ui die eraf gepeld wordt.

Zo kun je dus begrijpen dat je als ouder een spiegel van je kind voorgeschoteld krijgt en dat jij je kind kunt helpen zichzelf te zijn door te werken aan jouw punten, jouw lessen. Opdat je je ouderlijk gezag uit liefde kunt geven ipv van macht.

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief!

Een gedachte over “Oneigenlijke macht

  1. Prachtig omschreven hoe ik het doe, vooral de laatste twee jaren. Het komt ook terug in mijn coaching programma, omdat ik deze ervaring graag wil delen. Hopelijk een eye-opener voor velen …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *