Ouderschap: Voorrecht en plicht

Ouders hebben voorbeeldfunctie. Een uniek levensverhaal waarbij de wijze waarop ouders in het leven staan, hoe zij uitdagingen, problemen overwinnen, hoe hun communicatie verbaal danwel non verbaal is.

Alles wat een ouder doet of misschien juist wel laat, krijg je terug gespiegeld via je kind. Dit gebeurd al van jongs af aan. Kinderen zijns spiegels.

Zij kopiëren jouw gedrag met de overtuiging dat hetgeen wat jij doet de beste weg/keuze is die er bestaat. Jij hebt de ervaring en de kennis die zij nog moeten opdoen in de komende jaren al opgedaan dus jij weet hoe het moet! Dat betekent dus dat: hoe jij in het leven staat en problemen aanpakt, weerslag heeft op jouw kinderen en hoe zij in het leven zullen staan, communiceren danwel hun problemen zullen aanpakken.
Een voorbeeld een vrouw eind veertig met een streng religieuze opvoeding is door haar beide ouders zowel op psychisch als fysieke vlak mishandeld. Van een afstand zou je verwacht hebben dat een moeder niet toekijkt, hoe haar dochter geslagen wordt door haar echtgenoot, zonder in te grijpen. Toch blijkt uit dit verhaal dat de moeder van mw zelf ook behoorlijk is mishandeld door haar echtgenoot. Het gevolg van het gedrag van beide ouders is dat mw het uiteindelijk als ‘gewoon’ is gaan beschouwen. Want hoe reageerde de moeder van mw wanneer zij zelf geslagen werd? Met de boodschap aan haar dochter: ‘zeg er maar niets over’.
Mw die vanuit haar intuïtie voelde dat geslagen worden door haar vader – een voorbeeldfunctie – niet juist was, leerde door haar moeder – een voorbeeldfunctie – een andere manier van omgaan met geslagen worden. De boodschap is: je ondergaat dit en je zegt er niets over.
Mw is op dit moment zelf moeder van 3 jongvolwassen kinderen. Zij heeft haar hele leven de boodschap – je zegt er niets over – met zich meegedragen. In de opvoeding van haar eigen kinderen is dit terug te zien. De boodschap ‘zeg er maar niets over’ heeft in de opvoeding van haar eigen kinderen en haar zelfbeeld grote gevolgen. Mw heeft een negatief zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen en komt niet voor zichzelf op. Mw heeft wel een gelukkig huwelijk. Echter bij de opvoeding van haar eigen kinderen wordt deze boodschap doorgegeven met grote gevolgen voor de toekomst. Twee van de kinderen hebben op dit moment helemaal géén respect hebben voor haar. Mw is chronisch ziek geworden, heeft veel pijn, erg vermoeid, oorzaak van klachten tot op heden onbekend. Mw kan haar huishouden niet meer doen en is gestopt met werken. De kinderen wonen alle 3 thuis waarvan de 2 jongens roepen dat ze geen ‘wijf’ zijn wanneer mw aangeeft hun hulp nodig te hebben. 1 daarvan komt 4 dagen in de week dronken thuis wanneer het hem uitkomt. Mw heeft heeft hem één keer zonder schoenen in de gang gevonden, laveloos.
Ik deel jullie dit voorbeeld omdat het van groot belang is zelf te beseffen welke keuzes je maakt in de opvoeding van je kinderen. Jij bent het voorbeeld. Jouw gedrag beïnvloedt de toekomst van je kind. Dit kan zelfs zover doorgevoerd zijn dat het vast is komen te liggen in je genen en je dus generatie op generatie dezelfde problemen tegenkomt doordat het gedrag steeds hetzelfde is. Wanneer je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. Mijn boodschap houdt ook in dat je goed dient te kijken naar wat jou kinderen laten zien in gedrag en taalgebruik. Je zult daar veel elementen van jezelf of je partner herkennen. Wees een voorbeeldfunctie en haal het beste uit jezelf, wees eerlijk. Durf ook sorry te zeggen als je in de fout ben gegaan en leg het uit. Dat is ook een kracht waar een kind uit kan putten.
Kinderen kiezen hun ouders uit omdat zij een hoop te leren hebben via jou. Daarom is het een voorrecht om ouder te mogen worden van een kind. Dat maakt jou dus echt een voorbeeld!! Jij bent hen immers voorgegaan. Wees trouw aan je zelf en laat je kinderen de dwergen zijn die op de schouders van reuzen de wereld mogen verkennen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *